Miss P……

Ken jij Miss P? Persoonlijk zie ik haar liever gaan dan komen. Een soort haat-liefde verhouding voel ik voor haar. Ze heeft me gebracht waar ik nu ben, ze zorgt er voor dat ik leer en mezelf ontwikkel maar ze bezorgt me ook stress en veel onrust. Hoogste tijd om haar aan jullie te introduceren.

De officiële naam van Miss P is Miss Perfectionisme misschien beter bekend als Miss Perfect. Ze is iemand die haar best doet om alles zo nauwkeurig en goed mogelijk te doen. Helemaal niets mis mee en eigenlijk een hele goede eigenschap. Ze wordt pas irritant en vervelend als ze doorslaat in dit alles. Dan zorgt ze voor twijfel, ze wordt extreem kritisch, ze is bang om fouten te maken en stelt zichzelf hierdoor keer op keer teleur.

Het is mijn persoonlijke valkuil. Miss P zorgt er heel soms weer voor dat ik dit hoofdstuk, waarvan ik dacht het afgesloten te hebben, toch nog even opnieuw moet lezen. Irritant? Op dat ene moment wel ja maar gelukkig zie ik nu veel sneller in dat het echt niet zo erg is. Voor mij is het een bevestiging dat ik even niet goed genoeg voor mezelf gezorgd heb dus gun ik mezelf de tijd om op te staan en Miss P even goed door elkaar te ronselen.

Perfectie is een illusie, het bestaat niet. Het kost je meer energie dan dat het je iets oplevert. Het herkennen van je overdreven perfectionistische gedrag en, niet onbelangrijk, het accepteren ervan is de eerste stap naar een perfectionisme-vrij leven. De vervolgstappen die je neemt zijn gericht op het doorbreken van je oude gewoontes en gedragingen. Het is niet altijd makkelijk maar ik kan je verzekeren; het lucht op!

Hierbij een aantal van mijn ingrediënten voor jou om Miss P te verslaan:

  • Zorg voor een goede balans tussen in- en ontspanning
  • Zet je negatieve/ kritische gedachten om naar meer positieve/ realistische gedachten
  • Vertrouw op jezelf
  • Blik even terug op hetgeen je allemaal al bereikt hebt
  • Bedenk dat je fouten mag maken, bekijk het positief en leer ervan
  • Vier alle successen (ook de allerkleinsten)
  • Relax en Geniet!

Liefs, Carlijn

P.s. Komt Miss P ook regelmatig bij jou langs? Schrijf je snel in en maak deze maand nog kans op een gratis coachgesprek t.w.v. 75,-