Ontstressen aan het zwembad?

heart-693427_960_720De zomer komt er weer aan! Tot nu toe laat de zon zich van een hele goede kant zien in ons kikkerlandje. ‘Was het altijd maar zomer’, bedenk ik me al snel op deze zonnige dagen maar dan zal ik toch echt moeten gaan verhuizen. Nee, doe mij dan toch maar liever een extra vakantie om de zon op te zoeken (als deze zou besluiten toch weer vroegtijdig te vertrekken uit Nederland).

In de zomervakantie trekken wij Nederlanders er massaal op uit. Even ontstressen en niksen aan het zwembad of op het strand. Terwijl ik deze blog schrijf, ben ik aan het genieten van onze eigen vakantie. Heerlijk! We zijn dit jaar niet naar Mallorca afgereisd maar naar haar kleinere zusje; Menorca. Ook wel het ‘buggy-eiland’ genoemd…en dat dat geen fabeltje is, hebben we met eigen ogen kunnen zien. Minstens 25 buggies werden op de heenreis het vliegtuig in geslingerd inclusief die van ons ..:)

Voordat we in het vliegtuig konden stappen, moesten er thuis nog wel wat ‘vakantie-voorbereidingen’ getroffen worden maar dat is weer gelukt. De vraag bij mij is altijd; lukt het ook om de koffer zonder blikken of blozen in te checken? 23 kilo schoon aan de haak deze keer maar de aardige grondstewardess zei er gelukkig niets van. Ze hing er alleen maar een labeltje aan om haar collega’s te waarschuwen: ‘Heavy’. Ik heb wel eens andere tijden meegemaakt maar daar zullen we het nu maar niet over hebben.

Waar ik het wel over wil hebben, is het ‘ontstressen aan het zwembad’. In een heel interessant artikel lees ik namelijk dat niksen niet helpt bij het omgaan met stress. Nou, helemaal niet dat is misschien overdreven. Even helpt het wel maar niet structureel. Als je thuiskomt ben je dit vakantiegevoel vaak snel al weer kwijt en ga je weer over op de orde van de dag.

“Stress is het verschil tussen wat je wil en wat je kan” zegt organisatiepsycholoog dr. Kilian Wawoe. Denk bijvoorbeeld aan de eisen op je werk. Je wil daar aan voldoen maar je kunt niet alles (tegelijk). Of je doet dingen die anderen van je verwachten, in plaats van waar je eigenlijk goed in bent. Wat stress precies met je brein doet kun je lezen in dit complete artikel.

Conclusie luidt: Stress maakt je hoofd moe en ontketent negatieve emoties. Waarschijnlijk herkenbaar voor velen maar wat kun je er nu tegen doen?

Probeer deze tips eens uit en bekijk wat voor jou het beste werkt zodat je te allen tijde in balans blijft.

1. Luister naar muziek

2. Sporten (beweeg!)

3. Leer (ga een nieuwe uitdaging aan en blijf vooral niet stilzitten)

4. Slaap (ja, probeer je 8 uur slaap te halen)

5. Stop met multitasken (trots dat jij dit zo goed kunt? Heel goed maar het werkt alleen maar stressbevorderend en dat willen we juist niet)

Maak dus thuis en/of op je werk een goede planning en werk dit het liefst een voor een af.

Een aantal puntjes ga ik tijdens deze vakantie al inzetten en er is er zeker ook een waaraan ik nog hard moet werken (puntje 1) maar daar zal ik mijn eigen huis DJ eens om hulp vragen…:)

Ga jij deze zomer ook nog op vakantie? GENIET van deze heerlijke tijd en kom los van je dagelijkse bezigheden maar onthoud dat het echte ontstressen dus eigenlijk thuis al begint.

Fijne zomer!