Blog

Verlof!

Yes, ik heb zwangerschapsverlof! Een toch wel nieuwe ervaring voor mij, al ben ik zwanger van ons tweede kindje. Nu nog redelijk fris en fruitig zodat ik ook nog dingen kan doen en, niet onbelangrijk, nog niet bevallen. Dat ging 3,5 jaar geleden iets anders.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Ik ben van plan om echt te gaan genieten van deze bijzondere tijd en op mijn gemak alles klaar te maken voor de komst van ons kleine meisje. En daar ben ik dan ook meteen mee gestart. Je kunt alvast maar één dag gehad hebben toch? And by the way…Koffietijd is best een leuk programma.

Gaat Your Recipe ook met verlof? Ja, ook mijn activiteiten voor Your Recipe gaan met verlof. Dit betekent dat er tijdelijk geen coachingsgesprekken en workshops gepland worden tot maart 2019. Wat?! Yep, je leest het goed.

Ik ben nog steeds geen ‘wonder woman’ dus vandaar deze lange break. Een kindje op de wereld zetten, de nieuwe gezinssituatie op de rails krijgen én een (redelijk onverwachte) verhuizing in het vooruitzicht lijken mij voorlopig meer dan voldoende. Daarna hoop ik weer alle tijd te hebben om mijn missie met Your Recipe voort te zetten. Nu al zin in!
Tot die tijd blijf ik achter de schermen natuurlijk wel bezig met nieuwe plannen en kun je me volgen op Facebook en Instagram om te zien hoe ik mezelf coach in deze hectische tijd. Waarschuwing: waarschijnlijk met iets meer babyfoto’s dan dat je gewend bent…:)

Mocht je nu op korte termijn op zoek zijn naar een persoonlijke coach, laat het me weten en ik breng je graag in contact met één van mijn collega-coaches. Natuurlijk sta ik vanaf maart 2019 graag weer voor je klaar.

Voor nu wens ik je alvast een goede winter, fijne pakjesavond, gezellige kerstdagen en een energiek en stralend 2019….:)

Liefs, Carlijn

 

(Crazy) tips voor meer werkgeluk!

Heb jij weer zin om aan het werk te gaan na een heerlijke zomer of zie je er best wel tegenop? Hierbij een paar (crazy) tips voor meer werkgeluk:

1. Zorg voor de nodige beweging tijdens een werkdag (darten, tafelvoetbal of hoelahoep in de kantine?)

2. Begin een vergadering met 20x Jumping Jacks. Het zorgt voor meer plezier en lol, je voelt je bloed stromen en bent direct productiever.

3. Daag elkaar uit om bijv. 8 glazen water per dag te drinken, om tenminste 7 uur per nacht te slapen of 1 kilometer per dag te rennen. Uiteraard met een passende prijs of trofee…!

4. Dagelijkse ‘staking’ van 15 minuten in de middag. Even weg van je scherm en hup naar buiten of een kletspraatje maken.

5. Is er een lege ruimte op kantoor? Verander deze in een lounge met heerlijke relaxstoelen, bordspelletjes en tijdschriften. Er geldt één regel: niet praten over werk.

6. Neem een dag van de week en kies een thema voor de kledingkeuze van de dag. Bijv. Aloha-vrijdag; voor de meest fantastische hawaī shirts

7. Ga los met groen! Planten werken sfeerverhogend.

8. Prik een dag waarop je een ruilbeurs houdt voor bijv. cadeaus die niet bij je in de smaak vielen.

9. Zorg voor heet water, diverse soorten thee, gezonde snacks en trek een kaartje uit de zelfgemaakte kaartenbak met leuke, grappige of inspirerende quotes.

10. Tevreden klanten? Maak positieve berichten, prijzen en alle vormen van erkenning zichtbaar voor degenen die daar zo hard voor hebben gewerkt.

Welke ga jij inzetten? Werkse….!

Stress: positief of negatief?

stress-391654_960_720

Voor de een is stress iets positiefs, iets wat ze nodig hebben om bijvoorbeeld goed te kunnen presteren op het werk. Het zorgt ervoor dat je alert, geconcentreerd en efficiënt bent. Voor de ander klinkt het direct negatief in de oren. Hoe kan dit?

Er wordt veel over gepraat en iedereen heeft er wel eens last van. Stress. Maar wat is het nu eigenlijk? Stress betekent niets anders dan spanning of druk. Het is een hele natuurlijke en ook gezonde reactie van het lichaam.

Toch als we het over stress hebben dan gaat het meestal over ongezonde druk, een teveel aan spanning. Op dat moment zijn de eisen (draaglast) die aan je worden gesteld, of die jij jezelf stelt, groter dan wat je aankunt (draagkracht). Het evenwicht tussen de factoren die spanning veroorzaken en jouw mogelijkheden om stress te voorkomen of ermee om te gaan, slaat door naar de verkeerde kant.

Ben jij gevoelig voor stress?

De een is nu eenmaal gevoeliger voor stress dan de ander. Onderstaande eigenschappen zorgen er o.a voor dat jij gevoeliger bent voor stress:

 • Perfectionisme
 • Loyaliteit
 • Hoog verantwoordelijkheidsgevoel
 • Grote betrokkenheid bij gezin of werk
 • Minder goed kunnen uiten van gevoelens
 • Teveel willen doen, nooit stil kunnen zitten
 • Moeilijk vinden om ‘nee’ te zeggen
 • Gevoel hebben dat je weinig invloed kunt uitoefenen op je omgeving of over je eigen leven
 • Pessimisme
 • Weinig positief over eigen prestaties (lat (te)hoog leggen)
 • Moeilijk hulp kunnen vragen

Veel zit in persoonlijke eigenschappen maar het zit ook in ervaring en vaardigheden. Wat kun jij doen om je draagkracht te verbeteren?

Het allerbelangrijkste is bewust te worden van signalen en oorzaken van stress. Oftewel herken wanneer je je eigen grenzen overschrijdt, onderzoek je energiegevers en energievreters en merk op wanneer je jezelf ‘de stress in denkt’. Door deze bewustwording kun je wat aan de situatie gaan doen en verandering gaan aanbrengen.

Ook kun je jezelf (laten) trainen op assertiviteit, conflicthantering en het stellen van realistische eisen.

Daarnaast is het natuurlijk erg belangrijk om gezonde leef-en werkgewoonten na te leven: o.a.

 • voldoende lichamelijke beweging
 • goede nachtrust
 • ontspanning
 • gezonde voeding
 • je werk te organiseren
 • niet (standaard) te veel te werken
 • voldoende pauzes nemen

Simpel toch? Not! Op papier lijkt het vaak zo eenvoudig maar ik weet als geen ander dat het in de praktijk vele malen lastiger is. Spreek jezelf uit naar je leidinggevende op het werk en geef aan waar je moeite mee hebt of waar je in getraind wilt worden. Op deze manier kun je je laten ondersteunen en hoef je het niet alleen te doen. Gaat je dit een stap te ver en wil je het liever privé houden? Denk dan eens aan een goede coach bij jouw in de buurt. Iemand die samen met jou op zoek gaat naar je gewenste resultaat en ervoor zorgt dat je dit ook werkelijk behaalt.

Op naar een week vol met ‘no stress’

En heel veel zon ☀️☀️☀️

Liefs, Carlijn

Als een kip zonder kop……

shutterstock_148116878

Er zullen een aantal mensen zijn die moeten lachen bij het lezen van deze titel. En ik weet ook waarom. Ik loop zelf namelijk wel eens als een kip zonder kop in het rond….
ja, op het werk het meest.

Een volle agenda, drukte in je hoofd, reisvoorstellen die samengesteld moeten worden, een vergadering, telefoontje hier, e-mail daar en een spoedje tussendoor. Klinkt als; Just another day at the office. ‘Is het nu al lunchtijd?’ Hoor ik mezelf dan vol verbazing tegen een collega zeggen en snel werk ik dan het laatste klusje af voordat ik mijn boterhammen ga smeren. Hoe verloopt de middag? Precies hetzelfde! Gevolg? Totaal uitgeput naar huis en de volgende dag begin je weer waar je geëindigd bent.

Afgelopen week riep ik weer (lachend) over de werkvloer; ‘Ik loop rond als een kip zonder kop…’ Nu ik het van mezelf herken kan ik er dus om lachen maar dat is wel eens anders geweest. Hoe je mij op zo’n moment kunt herkennen?

 • ik ben onrustig
 • zit op het puntje van mijn stoel
 • gooi er al mompelend wat minder sjieke woorden uit
 • heb geen overzicht, doe alles door elkaar
 • maak geen enkele taak af
 • ben niet besluitvaardig
 • Samengevat; ik ben niet effectief en kom geen meter verder.

Als je werkt, ervaar je druk. Soms is dat gezonde stress om een klus te klaren. Maar vaak is het; hoge werkdruk, overwerken, nergens genoeg tijd of rust voor hebben. Dan wordt werken onplezierig en een kwestie van stug doorgaan. Gelukkig kun je leren (nog) beter om te gaan met die werkdruk. Leren om ‘Mindful te werken’ noemen ze dat. Hoe dan?

Uit ervaring weet ik dat je dat niet zomaar doet van de een op andere dag. Dat moet je trainen, oefenen, vallen, opstaan en nog eens oefenen. Wel kan ik je alvast een paar tips geven die je vrij gemakkelijk in de praktijk kunt gaan brengen.

Wat ik doe als ik merk dat ik als een ‘kip zonder kop’ rond loop:

 • ik neem een korte adempauze (bijv. op het toilet)
 • ik ga even iets heel anders doen (weg van je werkplek)
 • ik maak ruimte voor een positieve mindset (bekijk het met humor of juich jezelf toe)
 • doorbreek het patroon door bijv. een geintje uit te halen met een collega
 • stel je prioriteiten opnieuw en werk het rustig af (en ja, rustig, één voor één..)

Laat jezelf niet gek maken en signaleer tijdig wanneer jij als een ‘kip zonder kop’ rondloopt. Zodra je het kan signaleren, kun je ook leren het aan te passen. Het gaat allemaal over het ontdekken van jouw patronen en valkuilen en hoe deze te doorbreken.

Ik zeg niet dat het je nooit meer gaat gebeuren maar je gaat het wel anders ervaren. Het zorgt ervoor dat je de dingen kunt doen met de juiste aandacht, je bent effectiever en het geeft je meer rust in de dagelijkse hectiek. En belangrijk; je kunt om jezelf gaan lachen want van een afstandje ziet de ‘kip zonder kop’ er best grappig uit…..

Wil jij meer praktische tips ontvangen zodat jij jouw persoonlijke (werk)recept kunt verfijnen met de beste ingrediënten? Meld je nu aan.

Succes!
Liefs, Carlijn

Lief, liever, liefst

46656423_s

Als ik jou nu zou vragen naar jouw kwaliteiten; iets te noemen waar jij heel goed in bent. Heb je dan zo een antwoord klaar of zie je eerst een waslijst voor je met minder goede eigenschappen van jezelf?

………Juist ja, dat dacht ik al….!

Goede eigenschappen? Pfoe, moeilijk, zucht, tja, nou……..en dan uiteindelijk heb je toch zeker wel 1 ding gevonden die je kunt noemen (Yeah!). Minder goede eigenschappen? Dit, dit en dit…én ook nog dit! We lijken er totaal geen moeite mee te hebben om op te sommen waar je niet zo goed in bent. Hoe komt dit toch?

Bang om op te scheppen? Te bescheiden? Gebrek aan zelfkennis? Of denk je dat het benoemen ervan arrogant overkomt bij anderen? Het zal in meer of mindere mate allemaal wel meespelen maar het komt met name doordat we vaak te streng zijn voor onszelf, de lat (te) hoog leggen. Hierdoor hebben we onze goede eigenschappen helemaal niet meer helder op ons netvlies.

We moeten liever zijn voor onszelf!
Oef……lief zijn voor jezelf. Klinkt dat voor jou nog steeds te zweverig in de oren?

Tijd om daar verandering in aan te brengen want het is zo waar.

Hierbij enkele tips waarmee je direct aan de slag kunt;

Tip 1:
Noteer dagelijks minimaal 1 ding wat goed gegaan is die dag, hoe klein ook.

Tip 2:
Behandel jezelf zoals je ook je vriendinnen behandelt.

Tip 3:
Ga eens voor de spiegel staan en geef jezelf een vette knipoog 🙂

Tip 4:
Trakteer jezelf regelmatig op een relaxmoment. Ga in bad, neem een massage, lees een boek, ga eens, op een voor jou ongewoon tijdstip, op de bank zitten met een kop koffie of thee.

Tip 5:
Voel je je onrustig of gestresst? Neem een korte ‘adempauze’ (desnoods op het toilet)
Sluit je ogen en haal een paar keer diep adem. Je zult vanzelf merken dat je meer afstand kunt nemen en de zaken weer helder kunt gaan zien.

Tip 6:
Vervang ‘moeten’ door ‘willen’.
We moeten van alles van onszelf. ‘Ik zou meer moeten doen in het huishouden, ik zou meer moeten sporten, ik zou meer tijd moeten besteden aan vriendinnen, ik zou gezonder moeten eten, ik zou iedere dag de was op moeten ruimen, ik zou meer moeten werken enz.
Moet je of wil je? Je zult merken dat als je ‘moeten’ vervangt voor ‘willen’ je een positievere mindset creëert en je minder stress ervaart.

Tip 7:
Neem eens een vakantiedag op zonder dat je met vakantie gaat.

Tip 8:
‘Vecht’ alleen voor dingen die echt belangrijk zijn. Je kunt niet overal de strijd aangaan. Welke zaken kun je van je af laten glijden?

Tip 9:
Neem jezelf niet (altijd) te serieus. Bekijk jezelf eens met humor.

Tip 10:
Last but not least; schrijf op waar jij goed in bent en hang dit boven je bed zodat je er iedere dag mee wakker wordt 🙂

Ben jij ook vaak (te) STRENG voor jezelf en/ of heb je het idee dat je veel MOET? Ontdek tijdens een van mijn workshops wat jij WILT en hoe je dit kunt bereiken. Je bent van harte welkom!

Wat je aandacht geeft, groeit!

42375173 - grow, growing, plant.

“Alles wat je aandacht geeft, groeit”. Een bekende quote die ik in de afgelopen weken vanuit verschillende invalshoeken zelf een paar keer op mijn bord heb gekregen. Toevallig? Nee, zeker niet! Ik had het gewoon nodig……

Soms gaan dingen heel anders dan je zelf wilt of had verwacht, zo ook bij mij. That’s life. Een totaal onverwachte situatie zorgde er onlangs voor dat ik mezelf boos, teleurgesteld, geërgerd en verdrietig voelde. En op het moment dat ik me zo voelde, wist ik ook meteen dat dit met een reden gebeurde. Maar ja, nog ff geen tijd voor een positieve vibe……ik was pissed!

Gelukkig is daar de coach in mij en familie en vrienden met wie ik de situatie heb kunnen bespreken en al snel kon ik alles weer overzien. Er was een probleem (een obstakel op mijn route) en ik had twee keuzes hoe hiermee om te gaan: Boos en gefrustreerd een conflict aan gaan (negatieve aandacht, negatieve flow) of voor mezelf te kiezen (positieve aandacht, positieve flow). Met een trots gevoel ben ik voor optie 2 gegaan; ik heb voor mezelf gekozen. Weer terug naar de positieve flow!

Wat kun je dan doen om in die positieve flow te blijven? Jezelf te focussen op de mooie dingen, de kansen in het leven. Ik doe dit ook door mijn energie te stoppen in de dingen die ik belangrijk en leuk vind, die ik nog wil leren of waarvan ik wil blijven genieten. Blijf focussen op datgene dat JIJ wilt, waar JIJ blij van wordt. En stop de negatieve gedachtestroom, zorg voor positieve gedachtes waaruit blijkt dat jij jouw doel gaat behalen. Schrijf je (levens)doelen op zodat ze je blijven herinneren; hang het aan de muur of waar je ook maar wilt. Wees realistisch, maak het behapbaar en je zult zien dat je stappen vooruit zet in de richting van jouw doelstelling.

En weet je, het werkt! De stappen die ik nu heb gezet, zijn gezet met een reden. Het zijn allemaal kleine stapjes vooruit die leiden naar mijn doelstelling, mijn droom. En die keuze alleen al voelt goed. Op eigen kracht, met volle focus en 200% motivatie vooruit kijken want …….alles wat je aandacht geeft, groeit!

 

 

 

 

 

 

 

 

Ontstressen aan het zwembad?

heart-693427_960_720De zomer komt er weer aan! Tot nu toe laat de zon zich van een hele goede kant zien in ons kikkerlandje. ‘Was het altijd maar zomer’, bedenk ik me al snel op deze zonnige dagen maar dan zal ik toch echt moeten gaan verhuizen. Nee, doe mij dan toch maar liever een extra vakantie om de zon op te zoeken (als deze zou besluiten toch weer vroegtijdig te vertrekken uit Nederland).

In de zomervakantie trekken wij Nederlanders er massaal op uit. Even ontstressen en niksen aan het zwembad of op het strand. Terwijl ik deze blog schrijf, ben ik aan het genieten van onze eigen vakantie. Heerlijk! We zijn dit jaar niet naar Mallorca afgereisd maar naar haar kleinere zusje; Menorca. Ook wel het ‘buggy-eiland’ genoemd…en dat dat geen fabeltje is, hebben we met eigen ogen kunnen zien. Minstens 25 buggies werden op de heenreis het vliegtuig in geslingerd inclusief die van ons ..:)

Voordat we in het vliegtuig konden stappen, moesten er thuis nog wel wat ‘vakantie-voorbereidingen’ getroffen worden maar dat is weer gelukt. De vraag bij mij is altijd; lukt het ook om de koffer zonder blikken of blozen in te checken? 23 kilo schoon aan de haak deze keer maar de aardige grondstewardess zei er gelukkig niets van. Ze hing er alleen maar een labeltje aan om haar collega’s te waarschuwen: ‘Heavy’. Ik heb wel eens andere tijden meegemaakt maar daar zullen we het nu maar niet over hebben.

Waar ik het wel over wil hebben, is het ‘ontstressen aan het zwembad’. In een heel interessant artikel lees ik namelijk dat niksen niet helpt bij het omgaan met stress. Nou, helemaal niet dat is misschien overdreven. Even helpt het wel maar niet structureel. Als je thuiskomt ben je dit vakantiegevoel vaak snel al weer kwijt en ga je weer over op de orde van de dag.

“Stress is het verschil tussen wat je wil en wat je kan” zegt organisatiepsycholoog dr. Kilian Wawoe. Denk bijvoorbeeld aan de eisen op je werk. Je wil daar aan voldoen maar je kunt niet alles (tegelijk). Of je doet dingen die anderen van je verwachten, in plaats van waar je eigenlijk goed in bent. Wat stress precies met je brein doet kun je lezen in dit complete artikel.

Conclusie luidt: Stress maakt je hoofd moe en ontketent negatieve emoties. Waarschijnlijk herkenbaar voor velen maar wat kun je er nu tegen doen?

Probeer deze tips eens uit en bekijk wat voor jou het beste werkt zodat je te allen tijde in balans blijft.

1. Luister naar muziek

2. Sporten (beweeg!)

3. Leer (ga een nieuwe uitdaging aan en blijf vooral niet stilzitten)

4. Slaap (ja, probeer je 8 uur slaap te halen)

5. Stop met multitasken (trots dat jij dit zo goed kunt? Heel goed maar het werkt alleen maar stressbevorderend en dat willen we juist niet)

Maak dus thuis en/of op je werk een goede planning en werk dit het liefst een voor een af.

Een aantal puntjes ga ik tijdens deze vakantie al inzetten en er is er zeker ook een waaraan ik nog hard moet werken (puntje 1) maar daar zal ik mijn eigen huis DJ eens om hulp vragen…:)

Ga jij deze zomer ook nog op vakantie? GENIET van deze heerlijke tijd en kom los van je dagelijkse bezigheden maar onthoud dat het echte ontstressen dus eigenlijk thuis al begint.

Fijne zomer!